• Praktijk uit de Wijk

    Geschreven op

    Vandaag praten we met Marga en Robèr. Ze zijn eigenaar van een 2-onder-1-kap woning uit 1997. Hun huis werd altijd verwarmd door een aardgas CV-ketel met radiatoren in alle kamers. Ongeveer een jaar geleden is er naast de bestaande aardgasketel een kleine warmtepomp geplaatst. Deze combinatie noemen wij doorgaans een ‘hybride warmtepomp’. Dankzij deze combinatie kan het huis worden verwarmd door de warmtepomp en als het echt koud wordt springt de aardgasketel bij. Warm tapwater komt altijd uit de aardgasketel. Daarnaast zijn er elf zonnepanelen geïnstalleerd op het zuidelijke schuine dak van hun huis. Met een eerste winter achter de rug is het een mooi moment om te luisteren naar hun ervaringen met dit systeem.

     

    Zoals gebruikelijk begint het gesprek met de energierekening

     

    “Ons aardgasverbruik is dankzij de warmtepomp gedaald van 1.350 m3 naar 360 m3 per jaar. Ons elektriciteitsverbruik is door diezelfde warmtepomp wel toegenomen tot 3.668 kWh per jaar, maar daarvan leveren de zonnepanelen weer 3.029 kWh. Zo komen wij uit op een netto jaarverbruik van elektriciteit van 639 kWh.”

    Dat zijn mooie cijfers, waarmee ze bij de jaarafrekening van de energierekening tijdens het eerste jaar dat de warmtepomp in gebruik was al 1.500 Euro teruggestort kregen.

     

    Allemaal positief, of zijn er nog kanttekeningen te plaatsen?

     

    “Na een extra keer inregelen door de installateur van de warmtepomp werkt de installatie naar behoren. Maar wij merken toch kleine verschillen. Zo voelt de warmte net wat minder comfortabel.”

    De warmtepomp probeert het huis te verwarmen met een zo laag mogelijke temperatuur. Dat kost meer tijd, maar de slimme thermostaat lost dat op door eerder in de ochtend met verwarmen te beginnen. Consequentie is wel dat de radiatoren gevuld zijn met water van rond de 40°C, terwijl dat in de oude situatie ongeveer 70°C was. Daardoor geven de radiatoren in de nieuwe situatie minder stralingswarmte af. En dat voelt bij dezelfde luchttemperatuur in huis net wat minder comfortabel.

    Ook het geluid komt ter sprake. Omdat de buiten-unit van een warmtepomp een ventilator heeft is er altijd sprake van enig geluid als de warmtepomp aan staat. Hoe zijn jullie ervaringen daarmee?

    “De buiten-unit van de warmtepomp staat bij ons op het garagedak. Als het stil is kun je in de woonkamer horen dat de warmtepomp aan staat. Het geluid is dus niet nul. Het punt is vooral of je je eraan stoort of dat je eraan kunt wennen. Net als aan de mechanische ventilatie. Belangrijk is ook dat de buren er geen last van hebben en dat is gelukkig niet het geval.

     

    Al met al zijn zonnepanelen en een warmtepomp een aardige investering. Hebben jullie daarnaast op energiegebied nog plannen voor de toekomst?

     

    “Wij hebben op dit moment geen nieuwe investeringsplannen. Wij willen ook de onzekerheid rond de terugleververgoeding voor zonnestroom aankijken, hoewel wij verwachten dat de zonnepanelen voor ons een goede investering zullen blijven.”

    ”Daarnaast zijn wij gehecht aan frisse lucht in huis. Heerlijk om met een open raam te slapen. Dus ventileren wij graag ondanks dat wij daarmee warmte verliezen. Wij kijken of we daarin nog betere keuzes maken.”

     

    Hebben jullie ter afsluiting nog tips voor onze medewijkbewoners?

     

    “Onze warmtepomp is geplaatst door een ander installatiebedrijf dan het bedrijf dat onze aardgasketel in onderhoud heeft. Dit onderhoudsbedrijf bleek de warmtepomp niet in onderhoud te willen nemen omdat de buiten-unit op een garagedak staat. Wij moeten daarom op zoek naar een onderhoudsbedrijf dat wel het hele systeem in onderhoud wil nemen. Mocht je dus een warmtepomp willen toevoegen aan je verwarmingssysteem, dan is onze tip om al vooraf over het onderhoud van de hele installatie na te denken.”

     

    Bespaartip 2

     

    Ventilatie blijft belangrijk, ook als het buiten koud is. Maar je wilt wel controle over de ventilatie. Dus ga eens na hoe je huis ventileert: waar komt buitenlucht binnen en waar verdwijnt lucht weer uit je huis? Zo kom je vanzelf plekken tegen waar je bijvoorbeeld geen koude buitenlucht wilt binnenkrijgen of warme binnenlucht wilt kwijtraken. Als je dat in kaart hebt kun je aan de slag met zaken als tochtstrip of het beter instellen van de afzuigroosters van de mechanische ventilatie. En als je dan toch bezig bent: kan dat enkelglas ventilatieraampje in de winter misschien een voorzetraampje gebruiken?



    « Naar het overzicht

    Activiteiten

    Zie ook bij de werkgroep Cultuur of de Agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten!

     

    Stamppottenbuffet 18 december

     

    Aanmelden 15 januari 
    (vanaf 1 januari)

     

    Aanmelden voor Open Podium

    Aanmelden Proza&Poëziemiddag

     

    Dec
    12

    Kunstcafé 55+

    Deze keer een Kunstcafé met een thema: Lees meer »

    Dec
    13

    Open Podium

    Op vrijdagavond 4 oktober is iedereen van harte... Lees meer »

     

     

    Wijkbudget aanvragen

    Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier

    Aanvragen wijkbudget

     

    Aanmelden wijkgids

    Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd

    Aanmelden wijkgids

     

     

     

    Wijkplatform Rijkerswoerd

    Wil je via je je mailbox op de hoogte blijven van het laatste nieuws meld je dan hiervoor aan! 

    Abonneer je op onze nieuwsbrief