• Een heus talent in de wijk: een Popart kunstenaar!

  Geschreven op

  Mijn naam is Ruud Rous, ik ben 63 jaar, geboren in Amsterdam. In 1974 zijn wij verhuisd naar Arnhem en medio 2011 ben ik in Rijkerswoerd komen wonen. Ik ben alleenstaand vader van twee zoons en een dochter waarvan de twee zoons ook schilderen. De één met de kwast en de andere digitaal. Mijn ex-partner was/is ook kunstenares, dus waarschijnlijk zit het in de genen!

  In 1977 heb ik de middelbare grafische school in Arnhem voltooid. Door veel rumoer in de grafische wereld ben ik de techniek kant opgegaan. Ik richtte mij daar meer op bijvoorbeeld autotechniek, kabelmonteur, telecommunicatiemonteur om uiteindelijk in de ouderenzorg als technisch medewerker/concierge te belanden.

  Sinds wanneer schilder je?
  Medio 2009 ben ik mede door een moeilijke periode weer voorzichtig begonnen met schilderen. Eerst alleen voor mijzelf. Omdat dit aardig lukte, vroegen mensen om mij heen: “Waarom ga je niet exposeren?”. In 2017 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik hier in Arnhem een galerie binnengelopen met de vraag of ik mocht deelnemen aan een groepsexpositie. Ik had nog geen website maar wel een “kunst” pagina op Facebook. Zij hebben mijn werk daar bekeken en – jahoor – ik mocht meedoen. In 2018 heb ik een website gemaakt (www.ruudrouspopart.com) en toen ging eigenlijk alles wel in een stroomversnelling, met meerdere exposities en deelnames aan o.a. kunstmarkten.

   

  Door COVID-19 ligt/lag alles nu een beetje stil maar ik kan melden dat er op korte termijn weer een gesprek en eventueel een expositie gepland staat in een museum hier in Arnhem. Voor meer informatie hierover, houd de website in de gaten!

  Pop(ular) Art is een stroming in de moderne kunst uit de jaren ’60 die haar onderwerpen uit het dagelijks leven haalde. Levensstijl en popcultuur liepen erg in elkaar over. Popart is ontstaan als een reactie op de massaconsumptie waar de samenleving zich in onder liet dompelen.

  Waarom vind je Popart zo leuk?
  Ik vind Popart leuk omdat ik dit in een vroeg stadium ben gaan volgen, mede door de ongecompliceerde en meestal vrolijke kleurstelling wat helemaal bij mij past. In 1984 kreeg ik van mijn toenmalige echtgenote voor mijn verjaardag een boek van ‘de grote meester himself’, namelijk: Roy Lichtenstein. Dat is tot op heden wel een van de grote drijfveren geweest voor mijn huidige werkstijl, hoewel ik sinds een paar jaar ook aan het experimenteren ben met de zwarte, grijze en witte tonen afgewisseld met een gekleurd accent.

  Naast Popart ben ik ook geïnteresseerd in andere kunststromingen, zoals de Jugendstil, Art deco, De stijl, Cobra, Mondriaan, Gerrit Rietveld, Erwin Olaff, Vincent van Gogh, Bauhaus, meubels en accessoires in de jaren ‘50 stijl, maar ook architectuur en interieurdesign. Eigenlijk teveel om op te noemen!

  Is er verder nog iets dat je wil delen over je kunst (of iets anders)?
  Ik vind schilderen een heerlijke vrijetijdsbesteding en ik definieer mijzelf dan ook als een amateurkunstenaar. Ik heb meerdere hobby’s zoals motorrijden, tuinieren, wandelen, musea bezoeken en educatieve televisieprogramma’s kijken.

  Ben je geïnteresseerd in – of geïnspireerd door het werk van Ruud? Van 20 september tot en met 10 januari 2022 kan je zijn werk bewonderen in het Watermuseum in Arnhem. Meer informatie over deze kunstenaar is te vinden op zijn website: www.ruudrouspopart.com.

  Fotografie door Manouk Grootaarts  « Naar het overzicht

  Activiteiten

  Zie onze programma's bij de werkgroepen Activiteiten of Cultuur

  of de agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten

   

  Koop hier je ticket voor het stamppottenbuffet

   

  Aanmelden Open Podium 

   

  Wil jij jouw activiteit ook in de agenda? Geef deze dan aan ons door!

   

  Dec
  04

  Bezorgdatum Het Woerdje

  Vanaf week 49 wordt Het Woerdje huis-aan-huis b... Lees meer »

   

   

  Wijkbudget aanvragen

  Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier

  Aanvragen wijkbudget

   

  Aanmelden wijkgids

  Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd

  Aanmelden wijkgids

   

  Klik hier als je via je mailbox op de hoogte gehouden wilt worden van het laatste nieuws uit je wijk! 

   

  Wijkplatform Rijkerswoerd

  Klik hier als je via je mailbox op de hoogte gehouden wilt worden van het laatste nieuws uit je wijk!