• Ismet over verduurzaming en energiebesparing

  Geschreven op

  Wij spreken met Ismet (samen met zijn gezin woonachtig in een tussenwoning achterin onze wijk). Het huis is in het jaar 1997 gebouwd. Zij zijn tweede bewoner en wonen er met veel plezier. Als starters op de woningmarkt waren zij blij met de woning, al bemerkten zij gaandeweg dat er wel het één en ander verbetert kon worden. Er was sprake van veel tocht door slechte kozijnen, vooral op de bovenverdieping aan de voorkant was dit het geval. Niet wenselijk met twee kleine kinderen.

  Via een advertentie kwamen zij op het spoor van de mogelijkheid om een energiescan door een energiecoach van Rijn en IJssel Energie diensten bij hen thuis te laten uitvoeren, voor onafhankelijk advies over de beste maatregelen voor verduurzaming en energiebesparing. Dit hebben ze gedaan en met goed resultaat.

   

  Welke aanpassingen hebben jullie, mede door de adviezen van de energiecoach, gedaan?

   

  Voor- en achterdeur en alle (houten) kozijnen hebben ze laten vervangen, wat aanzienlijke verbetering opleverde met betrekking tot de tochtproblematiek; zij kozen voor kunststofkozijnen met HR++ glas.

  Vloerverwarming met PVC vloer.

  Volledige elektrische warmtepomp (bestaande uit binnen- en buitenunit en warmwater boiler). In hun huis hadden zij daar een mooie ruimte voor, namelijk de kast op de overloop van de 1verdieping. 

  Vanwege de laatste investering konden zij helemaal van het gas af (zij waren al in het bezit van een inductie kookplaat). Eerder waren er al 10 zonnepanelen op het dak aangebracht (helaas wel op het noorden, maar de opbrengst is alsnog voldoende).

  Op de vraag hoeveel elektriciteit ze per jaar gebruiken, kon Ismet alleen een inschatting maken, omdat de warmtepomp pas in mei geplaatst is en er nog geen resultaten zijn van het verbruik in de winter.

  “Ik denk aan ongeveer tussen de 5000 en 6000 kWh elektriciteit. Nu staat de teller nog op 300 kWh per maand, maar we moeten de winter nog overleven. Ons huis uit 1997 is natuurlijk een redelijk goed geïsoleerd huis en we hebben onze zonnepanelen. Dit levert ongeveer 2000 kWh per jaar op.”

   

  Hebben jullie naar aanleiding van de hogere energieprijzen of naar aanleiding van onze klimaatdoelstellingen om van fossiele brandstoffen af te komen deze acties ondernomen?

   

  “Beide, eigenlijk was de voornaamste reden dat het bij de voordeur veel tochtte en het daardoor op veel plekken beneden koud aanvoelde. Wij hadden al verschillende tochtoplossingen geprobeerd, maar er moest een structurele oplossing komen voor dit probleem, waardoor wij aan de slag zijn gegaan. Vooral toen de kinderen kwamen, vonden wij dit zeer belangrijk. Daarbij speelden de berichten in de media over de hogere energieprijzen en de duurzaamheidsambities vanuit de politiek ook wel een rol hoor. Wij dachten laten we alvast voorop lopen op de ambities op het gebied van verduurzaming. Niet twee, maar drie vliegen in één klap”.

   

  Hebben jullie nog andere acties in de planning?

   

  “Nee, niet echt. Voorlopig hebben wij wel even genoeg geïnvesteerd in verduurzaming van onze woning.”

   

  Hebben jullie nog een tip of inzicht om het energieverbruik te verlagen dat je wilt delen?

   

  “Ga praten met ervaringsdeskundigen. Buren, vrienden of familie kunnen je helpen met de keuzes op het gebied van verduurzaming of ga in gesprek met een energiecoach. Maak daarnaast voor investeringen gebruik van de subsidies en of leningen zoals bijvoorbeeld die via de gemeente of SVn worden aangeboden.”  « Naar het overzicht

  Activiteiten

  Zie ook bij de werkgroep Cultuur of de Agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten!

   

  Aanmelden voor Open Podium
  4 oktober en/of 13 december

   

   

  Jul
  27

  Zelfoogstdagen Stadslandbouw

  Kom naar de zelfoogstdagen van de Stadslandbouw... Lees meer »

  Aug
  10

  Zelfoogstdagen Stadslandbouw

  Kom naar de zelfoogstdagen van de Stadslandbouw... Lees meer »

   

   

  Wijkbudget aanvragen

  Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier

  Aanvragen wijkbudget

   

  Aanmelden wijkgids

  Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd

  Aanmelden wijkgids

   

  Laatste nieuws in je mailbox?

  Wil je op de hoogte blijven, abonneer je dan op ons laatste nieuws

  Wijkplatform Rijkerswoerd

  Wil je via je je mailbox op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je wijk.

  Abonneer je en ontvang regelmatig een melding van het laatste nieuwtje!