• 28 juni Wijkklimaatcafé voor en door Rijkerswoerd

  Geschreven op

  Op dinsdagavond 28 juni is het 2e Wijkklimaatcafé in de Hooijmaat bij stadsboerderij de Korenmaat. Bewoners van Rijkerswoerd zijn van harte welkom om te praten over groen in de wijk en het verduurzamen van je woning. Aan stamtafels kan je in gesprek met buurtgenoten en experts over thema’s als aardgasvrij wonen en het vergroenen van tuinen, daken en de openbare ruimte. Tijdens deze gezellige avond willen we met medeorganisatoren Arnhem AAN en gemeente Arnhem samen met bewoners kijken hoe de wijk groener, energiezuiniger en mooier kan worden.

  Programma

  We spreken met Wim Korvinus (kunstenaar) over het ontstaan van de wijk en waar mogelijkheden liggen om de wijk nog mooier en groener te maken. De Groengroep Rijkerswoerd laat zien welke acties er al zijn gedaan en wat nog op de rol staat. Een van de acties is het vergroenen van het winkelcentrum. Initiatiefnemers vertellen wat er allemaal gaat gebeuren. De Gemeente Arnhem zal het startschot geven voor de Wijkgroenagenda Rijkerswoerd door een oproep te doen om groen wensen te melden.

  Ten aanzien van verduurzamen van je woning komt een wijkbewoner vertellen hoe hij zijn woning aardgasloos heeft gemaakt. Wil je met je buren aan de slag met verduurzamen en/of vergroenen dan kan je ondersteuning krijgen van een AANjager. Arnhem AAN legt uit hoe je dat kan doen en komt met inspirerende voorbeelden. Daarna gaan bewoners uit een in kleine groepen om met elkaar kennis te maken en te spreken over verduurzaming. Dit uiteraard onder genot van een hapje en een drankje.

  Het wordt warmer, droger én natter

  Het klimaat verandert en dat merken we. Misschien is het je opgevallen dat je de laatste jaren vaker de tuin moet sproeien vanwege droogte, of dat regenwater lang op straat blijft staan door het toenemende aantal hoosbuien. Ook zijn er steeds vaker hittegolven. Hoogste tijd voor actie. Moeilijk? Valt mee. Zo hebben bewoners in de Mahatma Gandhistraat tegels gewipt en klimplanten langs de schuttingen geplant.

  Geveltuinen Rijkerswoerd
  Geveltuinen langs schuttingen in Rijkerswoerd-Oost

  Door stenen in (voor)tuinen te vervangen door groen, heb je minder last van hitte en stroomt schoon regenwater niet onnodig in het riool. Met het afkoppelen van de regenpijp en hemelwater op te vangen in de tuin of een regenton, kun je in tijden van droogte de planten watergeven zonder schaars drinkwater te verspillen. Tijdens het Wijkklimaatcafé maak je kennis met je buren en mooie groene initiatieven in Rijkerswoerd. Ook krijg je antwoorden op je vragen over bijvoorbeeld het aanleggen van een groen dak, het gebruiken van regenwater en het aanvragen van subsidie.

  Terug naar de tekentafel

  Tijdens het Wijkklimaatcafé kom je alles te weten over hoe de wijk tot stand is gekomen. In het gesprek met een van de ontwerpers kan je als bewoner aangeven of de ideeën van toen zijn uitgekomen en wat je liever anders zou zien. De input die bij het Wijkklimaatcafé wordt verzameld komt onder andere in de Wijkgroenagenda. De Gemeente Arnhem heeft deze agenda al met verschillende wijken opgesteld en nu is Rijkerswoerd aan de beurt! In de Wijkgroenagenda staan concrete ideeën en plannen voor meer vergroening in de wijk. Meer weten? Ga naar arnhem.nl/wijkgroenagenda.

  Groen Rijkerswoerd
  Groene maatregelen in Rijkerswoerd

  Aardgasvrij en energiezuinig wonen

  Zonnepanelen RijkerswoerdDoor je huis goed te isoleren en zonnepanelen te plaatsen, kan je veel geld besparen op je energierekening. Bovendien voorkom je daarmee verdere klimaatverandering en draag je bij aan een betere wereld. Tijdens het Wijkklimaatcafé is er daarom ook aandacht voor energiebesparing en aardgasvrij wonen met een inspirerend voorbeeld uit de wijk. Uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje. Kortom: een leuke en informatieve avond in het gezelligste café in de buurt!

  Bezoekinformatie

  Donderdag 28 juni 2022
  19:30 – 20:45 (inloop vanaf 19:00 u; Boerderijcafé De Hooijmaat, Marius van Beeklaan 5, Toegang gratis


  « Naar het overzicht

  Activiteiten

  Zie ook bij de werkgroep Cultuur of de Agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten!

   

  Aanmelden voor Open Podium
  4 oktober en/of 13 december

   

   

  Jul
  27

  Zelfoogstdagen Stadslandbouw

  Kom naar de zelfoogstdagen van de Stadslandbouw... Lees meer »

  Aug
  10

  Zelfoogstdagen Stadslandbouw

  Kom naar de zelfoogstdagen van de Stadslandbouw... Lees meer »

   

   

  Wijkbudget aanvragen

  Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier

  Aanvragen wijkbudget

   

  Aanmelden wijkgids

  Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd

  Aanmelden wijkgids

   

  Laatste nieuws in je mailbox?

  Wil je op de hoogte blijven, abonneer je dan op ons laatste nieuws

  Wijkplatform Rijkerswoerd

  Wil je via je je mailbox op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je wijk.

  Abonneer je en ontvang regelmatig een melding van het laatste nieuwtje!