• Julie brengt de Franse patisserie naar Rijkerswoerd

  Geschreven op

  Vanaf half maart 2021 zit er in Rijkerswoerd een Franse patisserie. Vanuit haar huis bakt Julie allerlei soorten gebak, taartjes en cakejes. “Hiervoor gebruik ik Franse recepten. Ik bak mijn producten alleen op bestelling en probeer hiervoor alleen de beste ingrediënten te gebruiken. Mijn patisserie is bewust minder zoet dan we in Nederland gewend zijn en dat maakt het eigenlijk juist lekkerder!”

  Wat is Franse patisserie?
  ‘Pâtisserie’ heeft in het Frans twee betekenissen. Het is een winkel waar je allerlei soorten gebak en cakes kunt kopen, maar het is ook een verzamelnaam voor al deze lekkernijen. In de Franse patisserie zijn er heel veel klassiekers, maar elke regio in Frankrijk heeft ook zijn eigen specialiteit(en). En elke patisseriewinkel geeft zijn eigen draai aan de verschillende soorten patisserie, waardoor geen één vitrine hetzelfde is. In de Franse patisserie is zowel de smaak als het uiterlijk ervan belangrijk. De laatste jaren is het gebruik van minder suiker in de Franse patisserie steeds belangrijker geworden. Niet alleen is het gezonder, maar hierdoor proef je ook beter de smaken ervan.

  Waar komt je passie voor Franse patisserie vandaan?
  Franse patisserie is altijd al een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest. Bij ons thuis maakte mijn Franse moeder vroeger elke week wel een taart. Gewoon zomaar, zonder speciale reden. En met verjaardagen mochten mijn broer en ik er minstens drie kiezen. Onze vakanties brachten we altijd door in een klein dorpje op het Franse platteland, bij mijn grootouders in Lotharingen. Mijn oma maakte van elke maaltijd een klein feestje en werd altijd afgesloten met een stuk zelfgemaakte taart of dessert. En natuurlijk konden we niet terug naar Nederland voordat we de auto hadden volgeladen met knapperige baguettes, verse croissants en een paar eclairs voor onderweg.

  Niet zo gek dus dat ik in de zomer van 2010 naar Frankrijk vertrok om een nieuw avontuur te beginnen, het patisserievak leren aan de prestigieuze culinaire school Ferrandi in hartje Parijs. Ik had net mijn studie Notarieel recht aan de Universiteit Utrecht afgerond en was erachter gekomen dat op een kantoor werken niks voor mij was. Ik droomde ervan ooit mijn eigen patisserie te openen in Nederland, maar niet voordat ik eerst in Parijs de benodigde ervaring zou hebben opgedaan.

  In Parijs huurde ik een minuscuul zolderkamertje in het 6e arrondissement, vlak naast le Jardin du Luxembourg en in dezelfde straat als de prachtige patisserie van Maison Mulot (destijds nog Gerard Mulot). Daar liep ik vaak langs om de heerlijke taarten in de vitrine te bekijken. Niet wetende dat ik daar niet veel later stage zou gaan lopen er vervolgens meer dan twee jaar zou blijven werken. Na veel ervaring te hebben opgedaan bij Maison Mulot wilde ik graag wat anders zien en leren en vond een baan bij Le Grenier à Pain, een franchise boulangerie-patisserie, net buiten Parijs. Een nieuwe uitdaging, want hier was ik verantwoordelijk voor de hele patisserie afdeling!

  Uiteindelijk ben ik in 2019 terug naar Nederland gekomen en ben ik sinds kort begonnen aan een nieuw avontuur: Pâtisserie Julie.

  Wat maak je zoal?
  Ik maak producten die je in elke Franse patisserie kan vinden, zoals tartelettes (kleine taartjes van knapperig deeg met verschillende soorten vullingen), madeleines (schelpvormige cakejes) en financiers (amandelcakejes). Maar ik heb ook bijvoorbeeld brownies in mijn assortiment. Niet echt Frans – alhoewel je ze tegenwoordig in Frankrijk in elke patisserie kan vinden – maar wel erg populair en lekker! Ik gebruik expres geen rolfondant, snoep of chocoladerepen of -koekjes (Twix, Oreo, etc.) in mijn patisserie want die zitten vol met (te veel) suikers en overbodige ingrediënten. Mijn assortiment is nu nog klein, maar ik ben druk bezig met het bedenken en uitwerken van nieuwe recepten!

  How it’s made…
  De roomboter, de eieren, het Franse meel, de citroenen en de melk die ik gebruik zijn altijd biologisch. Ik gebruik alleen Fairtrade chocolade van het Franse merk Valrhona. Ook de rietsuiker en de honing zijn Fairtrade. En de walnoten die ik gebruik komen van onze eigen walnotenboom! Hopelijk kan ik op korte termijn mijn ingrediënten lokaal gaan inkopen, maar wel zonder in te hoeven te leveren op de kwaliteit of biologische oorsprong van deze.

  Patisserie per post
  Je kan alle producten bestellen via mijn webshop www.patisseriejulie.nl – of telefonisch als je geen internet hebt – en vervolgens komen afhalen op een afgesproken dag en tijd. Ook verstuur ik Patisserie per post. Dit zijn doosjes gevuld met madeleines, brownies en financiers die gewoon door de brievenbus passen. Je kan zelf kiezen welke producten, welke smaken en welk formaat doos je wilt hebben en er kan een kaartje bij met een handgeschreven berichtje. Omdat deze producten langer houdbaar zijn en buiten de koelkast bewaard kunnen worden zijn ze geschikt voor allerlei gelegenheden. Lekker voor bij een (online) vergadering, een picknick in het park of ideaal als cadeautje per post in deze moeilijke tijd waarin we afstand moeten houden en elkaar minder kunnen zien.

  Mocht je iets anders willen dan ik op mijn website aanbied, dan kan dat ook. Laatst kreeg ik bijvoorbeeld de vraag of ik een MonChou taart kon maken. Ik moet zeggen dat ik even twijfelde, want ondanks dat het een Franse naam heeft, is het een echte Hollandse taart! Hier heb ik vervolgens een eigen draai aan gegeven en heb ik de bereiding van elk onderdeel (de bodem, de crème en het fruit) aangepast zodat het niet een standaard MonChou taart is geworden en het meer op een Franse taart leek. Het resultaat was een groot succes, dus deze taart zal ik binnenkort in mijn assortiment opnemen!

  Wat vind je het allerleukste aan dit werk?
  Het allerleukste is om mensen blij te kunnen maken! De enthousiaste reacties en blije gezichten als ze je producten ontvangen en eten. Daar word ik elke keer weer vrolijk van. Het is ook steeds weer een leuke uitdaging om met simpele ingrediënten zoals meel, suiker en eieren een mooie taart op tafel te kunnen zetten. Het is soms flink aanpoten en vermoeiend om de hele dag te moeten staan, maar het voelt niet als werken als je het leuk vindt wat je doet.


  Wat is jouw favoriete lekkernij?
  Een veelgestelde vraag! Ik maak liever gebak dan dat ik het opeet! Gek genoeg heb ik na een dag bakken vaak zin in iets hartigs, na al die zoete geuren! Maar als ik echt moet kiezen, dan kies ik voor ‘des îles flottantes’ (drijvende eilanden), ook wel ‘oeufs à la neige’ (sneeuweieren) genoemd. Een romige vanille crème met daarin stukken opgeklopt gezoet eiwit, overgoten met karamelsaus. Daar mag je me wel voor wakker maken! En de mirabellentaart van mijn moeder!

  Heb je trek gekregen door al deze heerlijke patisserie? De producten van Julie zijn te bestellen via www.patisseriejulie.nl of door middel van een telefoontje naar 06-12445021.

  Fotografie door Manouk Grootaarts  « Naar het overzicht

  Activiteiten

  Zie ook bij de werkgroep Cultuur of de Agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten!

   

  Koningsdag 

  Aanmelden kraam tm 12 jaar 

  Aanmelden kleedje vanaf 18+

   

  Avond4Daagse 

  Kinderen die niet op school in Rijkerswoerd zitten kunnen zich inschrijven via onderstaande link.

  Website inschrijving 

  Kinderen die wèl op een school in Rijkerswoerd zitten kunnen het formulier downloaden en inleveren op hun eigen school. 

  Inschrijfformulier voor school Rijkerswoerd


  Inschrijfformulier voor school Vredenburg

   

  Aanmelden voor Open Podium
  7 juni!

   

   

  Apr
  27

  Koningsdag zaterdag 27 april

  Diverse organisaties werken samen om van Koning... Lees meer »

  Mei
  23

  Kunstcafé 55+

  Voorbeeld tekst. Het kunstcafé 55+ wordt ook di... Lees meer »

   

   

  Wijkbudget aanvragen

  Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier

  Aanvragen wijkbudget

   

  Aanmelden wijkgids

  Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd

  Aanmelden wijkgids

   

  Laatste nieuws in je mailbox?

  Wil je op de hoogte blijven, abonneer je dan op ons laatste nieuws

  Wijkplatform Rijkerswoerd

  Wil je via je je mailbox op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je wijk.

  Abonneer je en ontvang regelmatig een melding van het laatste nieuwtje!