• Eerlijke voeding, verrassend dichtbij!

  Geschreven op

  Hanneke Busscher is coördinator van de boerderijwinkels van Natuurcentrum Arnhem. Natuurcentrum Arnhem heeft twee winkels; bij Stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem-Noord en bij Stadsboerderij de Korenmaat in Arnhem-Zuid. De winkel bij de Korenmaat is opgericht in juni 2020. Hieronder vertelt Hanneke wat meer over de boerderijwinkels bij Stadsboerderij de Korenmaat.

  Wat wordt er zoal verkocht in de winkel en waar komt dit vandaan?
  In onze boerderijwinkel, bij Stadsboerderij de Korenmaat (en ook bij Stadsboerderij Presikhaaf in Arnhem Noord) verkopen wij eerlijke, lokale producten, zoals: eieren, groente, vlees, jam, honing en meel. Het is allemaal eten dat geproduceerd is met liefde en respect voor plant en dier. De meeste producten komen van onze eigen boerderij of van de Witte Watermolen (in Park Sonsbeek). Hiernaast hebben we producten van lokale partners.

  Ook verkopen we cadeauartikelen die te maken hebben en aanzetten tot duurzaam leven. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap voor kinderen om zelf in de tuin te werken, spellen met boerderijdieren, educatieve boeken en zelfs onze eigen tasjes van tweedehands textiel (gemaakt door vrijwilligers van de winkel).

  Wat is jouw favoriete product en waarom?
  Er zijn meerdere producten die ik kan aanwijzen als favoriet. Wij verkopen biologisch vlees van onze eigen dieren. De runderen (verschillende oudhollandse rassen) hebben een fijn leven op de graslanden van de boerderij, in de stad of in de uiterwaarden. Ze leven in de kudde en de kalfjes blijven gewoon bij hun moeder. De varkens leven op de boerderijen waar ze heerlijk buiten in de modder kunnen lopen. Alle dieren krijgen uitsluitend biologisch eten en zijn antibioticavrij. Ons vlees is dan ook biologisch (SKAL gecertificeerd) en van zeer hoge kwaliteit! Dat is zoals het volgens ons hoort te gaan; als je vlees eet, eet dan vlees van dieren die het goed hebben gehad.

  Andere mooie producten zijn de jam, moes, marmelade en stroop van ons eigen fruit (uit de boomgaard bij de stadsboerderij). Onze partner, Noordland, maakt deze producten. Ik vind het mooi dat we hiermee heel goed laten zien waar wij voor staan: lokaal eten, korte ketens en eten zonder bestrijdingsmiddelen.

  Wie werken er in de boerderijwinkel?
  De boerderijwinkel wordt gerund door vrijwilligers. Het zijn stuk voor stuk mensen met passie voor natuur, moestuinieren, gezond eten of de boerderij. Als coördinator van de boerderijwinkel zorg ik dat de vrijwilligers het werk kunnen doen. De inrichting van de winkel, de verkoop en de voorlichting aan de klanten wordt allemaal door de vrijwilligers gedaan. Sommige vrijwilligers houden zich zelfs bezig met productontwikkeling: zij maken van de kruiden uit de moestuin bijvoorbeeld thee of keukenzout. Het is dus een hele verantwoordelijke vrijwilligersbaan. Gelukkig hebben we echt toppers in de winkel staan die het gezicht van de winkel zijn! Er zijn nog wat dagdelen waarvoor we vrijwilligers zoeken. Op de website vind je de vacature voor Vrijwilliger Boerderijwinkel: https://www.natuurcentrumarnhem.nl/vacatures/vrijwilligers-boerderijwinkel/.

  Heeft Corona invloed gehad op de boerderijwinkel?
  Helaas is de winkel een aantal keer dicht geweest i.v.m. Corona. Gelukkig hebben we inmiddels een mooie webshop! Via de website van Natuurcentrum Arnhem kan je nu dan ook de meeste producten bestellen en laten bezorgen (door de Groene rijders). De webshop vind je hier: https://www.natuurcentrumarnhem.nl/webshop/.

  Langskomen in de boerderijwinkel? De winkel is elke dag geopend, behalve op zondag. Op donderdag en zaterdag is de winkel in de ochtend gesloten, de andere dagen is de winkel open van 10:00 – 16:30 uur. De actuele openingstijden vind je hier: https://www.natuurcentrumarnhem.nl/locaties/boerderijwinkel/.

  Fotografie door Manouk Grootaarts  « Naar het overzicht

  Activiteiten

  Zie ook bij de werkgroep Cultuur of de Agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten!

   

  Aanmelden voor Open Podium
  4 oktober en/of 13 december

   

   

  Jul
  27

  Zelfoogstdagen Stadslandbouw

  Kom naar de zelfoogstdagen van de Stadslandbouw... Lees meer »

  Aug
  10

  Zelfoogstdagen Stadslandbouw

  Kom naar de zelfoogstdagen van de Stadslandbouw... Lees meer »

   

   

  Wijkbudget aanvragen

  Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier

  Aanvragen wijkbudget

   

  Aanmelden wijkgids

  Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd

  Aanmelden wijkgids

   

  Laatste nieuws in je mailbox?

  Wil je op de hoogte blijven, abonneer je dan op ons laatste nieuws

  Wijkplatform Rijkerswoerd

  Wil je via je je mailbox op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je wijk.

  Abonneer je en ontvang regelmatig een melding van het laatste nieuwtje!