• Stichting BangsaDunia viert haar 10-jarig jubileum

  Geschreven op

  In 2024 bestaat Stichting BangsaDunia tien jaar. Om dit te vieren wordt op zaterdag 15 juni a.s. in de grote zaal van het Olympus College een Bersama georganiseerd voor iedereen uit Arnhem en omstreken met een Indische of  Molukse achtergrond of die affiniteit hiermee heeft. Het wordt een feestelijke middag met een divers programma dat bestaat uit muziek, zang, dans en culturele activiteiten.

  ‘Senang oud worden aan de Rijn’ dat is waar BangsaDunia zich sterk voor maakt. Hierbij richt zij zich op de eerste generatie Indische en Molukse ouderen in Arnhem. Door middel van diverse activiteiten, georganiseerd door een enthousiaste vrijwilligerspool, wordt bijgedragen aan de zichtbaarheid van de Indische en Molukse gemeenschap die fungeert als drager en doorgever van het culturele erfgoed.

  De Bersama staat in het teken van de viering van het 10- jarig jubileum en het uitdragen van de Indische en Molukse cultuur. Muziek kan hier natuurlijk niet bij ontbreken. Zo zal een typisch Indonesische dansvoorstelling te zien zijn en zal er live muziek gespeeld worden. Ook zijn er diverse stands aanwezig waar u mooie spullen of een lekkere traditionele Indische maaltijd of snack kan kopen. Historicus Hans Goedkoop, maker van de documentaire Sporen van Indië, gaat ons tijdens het Jubileum meer vertellen over de verwevenheid van Indië met Nederland.

   

  Presentatie nieuwe verhalenbundel

   

  Ook BangsaDunia heeft zich het afgelopen jaar over deze geschiedenis gebogen. Een werkgroep bestaande uit vrijwilligers is actief bezig geweest met het verzamelen van verhalen. Het zijn verhalen van Indische en Molukse gezinnen die in de jaren ’60 naar Malburgen Oost zijn verhuisd. De geïnterviewden van zowel de eerste als de tweede generatie zijn gevraagd naar hoe zij de integratie in de wijk én in de Nederlandse samenleving in het algemeen hebben ervaren. Dit heeft geresulteerd in persoonlijk verhalen over het dagelijks leven van de gezinnen, de sociale contacten en het wonen in een nieuwe wijk en samenleving. Deze verhalen zijn opgenomen in een verhalenbundel die tijdens de jubileum Bersama aan het publiek wordt gepresenteerd.

   

  Hoe het allemaal begon

   

  BangsaDunia is een burgerinitiatief dat zich inzet voor de zorg en welzijn van Indische en Molukse ouderen. In juni 2014 heeft in Arnhem, mede gesteund door het verpleeghuis Rumah Kita uit Wageningen, een eerste bijeenkomst plaatsgevonden om de interesse te peilen voor dit initiatief. De Indische/Molukse gemeenschap, ouderen, professionals, vrijwilligers en andere geïnteresseerden waren hierbij aanwezig. Het verlangen kwam naar boven om zorg en welzijn voor én met ouderen op maat te realiseren in Arnhem-Zuid. Ouder wordende mensen hebben steeds meer behoefte aan een veilige omgeving die vertrouwd voelt. In de maanden die volgden is een initiatiefgroep gevormd met betrokkenen uit de Indische en Molukse gemeenschap.

   

  Stichting BangsaDunia

   

  Inmiddels is deze initiatiefgroep uitgegroeid tot de huidige Stichting BangsaDunia. BangsaDunia focust op het ondersteunen van eerste generatie Indische en Molukse zelfstandig wonende ouderen in Arnhem zodat zij senang oud worden aan de Rijn. Hiervoor organiseert zij diverse activiteiten. Twee keer per maand wordt er voor de ouderen een Selamat Datang georganiseerd. Het doel hiervan is om de eerste generatie ouderen een plek te geven waar zij elkaar kunnen ontmoeten, van gedachten wisselen en deelnemen aan gezamenlijke activiteiten.

  Tevens wordt er circa twee keer per jaar een Bersama georganiseerd voor een ieder die affiniteit heeft met Nederland-Indië of Indonesië. Tijdens deze feestelijke middagen is er ruimte voor gezelligheid, muziek, dans en lekker eten. Tevens is er aandacht voor informatieve culturele activiteiten. Tenslotte wordt aandacht geschonken aan het behoud en doorgeven van de Indische en Molukse cultuur aan de volgende generaties.

   

  Jubileum Bersama Stichting BangsaDunia

   

  Zaterdag 15 juni 2024
  13.30 – 19.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur)
  Olympus College, Olympus 11, 6832 EL Arnhem

  Het volledige programma vindt u op www.bangsadunia.nl en onze social media. 

   

  Toegangsprijzen

   

  Tot 15 mei kunt u gebruik maken van de Early Bird-kaarten door € 10,- per persoon over te schrijven op rekening NL73INGB 0007 3747 80 t.n.v. Stichting BangsaDunia.
  Ná 15 mei betaalt u het reguliere tarief van € 12,- per persoon.
  Kinderen tot 12  jaar € 6,- per persoon.
  Kinderen tot 4 jaar zijn gratis.

   

  Reserveren

  Graag van te voren aanmelden via 06 – 20396651 of info@bangsadunia.nl

  voorkant flyer BangsaDunia     « Naar het overzicht

  Activiteiten

  Zie ook bij de werkgroep Cultuur of de Agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten!

   

   Gratis workshop dementie vriendelijk 12 juni

   

  Aanmelden voor Open Podium
  4 oktober!

   

   

  Mei
  22

  Fiets je fit, fietstocht op woensdag

  Fietsen is gezond en zorgt ervoor dat je langer... Lees meer »

  Mei
  23

  Kunstcafé 55+

  Voorbeeld tekst. Het kunstcafé 55+ wordt ook di... Lees meer »

   

   

  Wijkbudget aanvragen

  Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier

  Aanvragen wijkbudget

   

  Aanmelden wijkgids

  Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd

  Aanmelden wijkgids

   

  Laatste nieuws in je mailbox?

  Wil je op de hoogte blijven, abonneer je dan op ons laatste nieuws

  Wijkplatform Rijkerswoerd

  Wil je via je je mailbox op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je wijk.

  Abonneer je en ontvang regelmatig een melding van het laatste nieuwtje!