• Stadslandbouw op dreef: van hakselen en composteren tot zaaien en planten

  Geschreven op

  Zoals elk jaar zijn we in januari en februari druk bezig geweest om de bedden weer klaar te maken voor de wisselteelt: de gewastypen ‘blad’, ‘kool’, ‘peul/bonen’, ‘aardappelen’, ‘knol’ en ‘çourgette/pompoen’ wisselen van bed(den) zodat de grond niet uitgeput raakt.

  Het begint met schoonmaken en opnieuw afkanten van de bedden, waarna ze al naar gelang met compost, champost of paardenmest bedekt worden. Daarna wordt er gezaaid, geplant of gepoot. Ook is onderzocht hoe wij beter om kunnen gaan met de bodemstructuur en het bodemleven, mede ten behoeve van de groei van gewassen. Voor het eerst hebben we de drie bedden die de bestemming ‘aardappelen’ hebben bijeen gevoegd tot één groot bed; daartoe zijn de graspaden ertussen verwijderd. Dit geeft ons de mogelijkheid om gemakkelijk vele ruggen te maken waar gepoot wordt. Tegelijk is er hard gewerkt om het tuinafval handiger te verwerken. Om de compostering zo optimaal mogelijk te maken zijn de compartimenten verbeterd naar de fasen van vertering. Ook is een hakselaarmachine in gebruik genomen om het groffe afvalmateriaal (stronken van boerenkool, spruitkool) ‘klein’te krijgen. Er is gewerkt aan een veiligheidsbeleid om te zorgen dat de vrijwilligers die met tuingereedschap, maar vooral machines werken, dit veilig kunnen doen.

  Ondertussen zijn nu heel veel groenten gezaaid en geplant: van sla en andijvie, tuinkers, spinazie en raapstelen, tot wortelen, pastinaak en peterselie. En hebben peulen, tuinbonen, en eerder al koolplantjes, sjalotten en knoflook hun plek gekregen op de velden. In de tropische kas zijn aubergine en oker voorgezaaid en de stelling voor kouseband vastgemaakt. Veel planten volgen nog in april, mei, juni en soms nog later.

  Voorjaarsactiviteiten 2023

  De eerste lammetjes zijn weer geboren bij de buren, ‘Dutchmoor schapen’.

   


  Het is goed te vermelden dat de wijkactiviteit ‘Koffie in ’t groen’weer gaande is: een koffiemoment op de tuin op vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur.


  Vanaf zaterdag 20 mei vinden weer de zelfoogstzaterdagen plaats, volgende datum is zaterdag 3 juni. Op zaterdag 17 juni vindt de jaarlijkse Open Dag plaats. Je kunt deze datum alvast noteren, nader bericht met allerlei activiteiten volgt.

  Meer weten over de Stadslandbouw? www.stadslandbouwmooieweg.nl  « Naar het overzicht

  Activiteiten

  Zie ook bij de werkgroep Cultuur of de Agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten!

   

  Aanmelden voor Open Podium
  4 oktober en/of 13 december

   

   

  Jul
  27

  Zelfoogstdagen Stadslandbouw

  Kom naar de zelfoogstdagen van de Stadslandbouw... Lees meer »

  Aug
  10

  Zelfoogstdagen Stadslandbouw

  Kom naar de zelfoogstdagen van de Stadslandbouw... Lees meer »

   

   

  Wijkbudget aanvragen

  Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier

  Aanvragen wijkbudget

   

  Aanmelden wijkgids

  Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd

  Aanmelden wijkgids

   

  Laatste nieuws in je mailbox?

  Wil je op de hoogte blijven, abonneer je dan op ons laatste nieuws

  Wijkplatform Rijkerswoerd

  Wil je via je je mailbox op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je wijk.

  Abonneer je en ontvang regelmatig een melding van het laatste nieuwtje!