• Wilt u een elektrische deelauto gebruiken?

  Er zijn inmiddels meer dan 100.000 deelauto’s in Nederland, maar in Rijkerswoerd staat er nog geen een. Als werkgroep Duurzaam Rijkerswoerd willen wij daar verandering in brengen. Voor jou, maar vooral ook samen met jou, willen wij een aantal (elektrische) deelauto’s realiseren in onze wijk. Wij vinden het daarom leuk dat je dit nu leest!

  Op deze pagina tref je meer algemene informatie over een deelauto. Wat is het, en wat zijn de voor- en nadelen? Daarna wordt er ingegaan in welke situaties een deelauto voor jou het overwegen waard kan zijn en hoe verschillende deelauto-initiatieven daarbij aansluiten.

  Ben je bekend met wat een deelauto is, maar wil je enkel je interesse bij ons kenbaar maken? Scroll dan direct naar beneden, daar vind je een linkje waar je jouw gegevens kunt achterlaten.

   

  Wat is een deelauto?

   

  Een deelauto is een auto die door meerdere mensen gebruikt wordt. Een deelauto staat, vaak op een vaste plaats, in de buurt geparkeerd en kan je reserveren voor de duur dat jij de auto nodig hebt. Dit doe je bijvoorbeeld via een website of app op je mobiele telefoon. Meestal betaal je voor de auto per uur in combinatie met het aantal kilometers dat je ermee rijdt.

  Wanneer je de auto hebt gereserveerd kan je veelal met je mobiele telefoon toegang krijgen tot de auto en deze starten. In de auto ligt een laadpas, zodat je gemakkelijk en kosteloos kunt bijladen als dat nodig is. Na het gebruik van de auto plaats je deze weer terug op dezelfde plek als waar je de auto hebt opgehaald.

   

  Voordelen deelauto

   

  Een deelauto heeft verschillende voordelen. Voor lagere kosten is met name interessant voor mensen die weinig gebruikmaken van een auto of slechts beperkt gebruikmaken van hun tweede auto. Daarnaast heb je geen omkijken en zorgen over het onderhoud, belastingen en verzekeringen. Ook kom je daardoor niet voor onverwachte uitgaven te staan. Samengevat kan een deelauto, afhankelijk van jouw situatie, goedkoper zijn dan een eigen auto. Bovendien weet je altijd vooraf wat de kosten zijn en komt daardoor nooit voor onverwachte kosten te staan. Tot slot is het natuurlijk, wanneer niet iedereen meer een eigen (tweede) auto heeft, goed voor het milieu en zorgt het voor wat extra ruimte op straat!

   

  Nadelen deelauto

   

  Zitten er ook nadelen aan? Ja, uiteraard zitten er ook nadelen aan een deelauto. Je auto staat niet voor de deur en je moet dus even lopen of fietsen voordat je bij de auto bent. Ook kan je pech hebben doordat net alle auto’s zijn gereserveerd op het moment dat jij een auto wilt gebruiken. Echter, mocht dat vaak gebeuren, dan is het dus tijd om een extra auto in de wijk te laten plaatsen.

   

  Wanneer interessant

   

  Een deelauto is niet voor iedereen interessant. Heb jij namelijk jouw auto iedere dag nodig om naar je werk te gaan, dan kun je je afvragen of een deelauto iets voor jou is. Over het algemeen kan je stellen dat een deelauto in de volgende situaties interessant kan zijn:

  • Voor mensen die hun 1e of 2e auto bijna niet gebruiken (en deze weg willen doen).
  • Voor mensen zonder auto, die wel af en toe gebruik willen maken van een auto.
  • Voor mensen die een eigen auto rijden best duur vinden.
  • Voor mensen die duurzaam vervoer belangrijk vinden.
  • Voor mensen die gebruik belangrijker vinden dan bezit.

   

  Verschillende deelauto-concepten


  Voor de verschillende situaties bestaan deelauto-concepten. Voor mensen die sporadisch gebruikmaken is een concept waarbij betaald wordt per gebruik het meest voor de hand liggend (betalen voor gebruik). Voor mensen die bijvoorbeeld een dag per week een deelauto willen gebruiken zou een concept interessanter kunnen zijn waarbij je een abonnement hebt op een deelauto (deelauto met abonnement). Tussen de mogelijkheden voor het betalen voor een deelauto voor gebruik en middels een abonnement zijn nog vele tussenvormen. Wij beschrijven hieronder echter deze twee ‘uiterste’ vormen omdat dit duidelijk maakt op welke manier je gebruik zou kunnen maken van een deelauto. Daarnaast is het belangrijk om te weten op welke manier wijkbewoners gebruik zouden willen maken van een deelauto: het concept moet immers aansluiten bij de behoefte. 

   

  deelauto Rijkerswoerd

   

  Optie 1: Betalen voor gebruik

  Dit is voor de gebruiker de meest flexibele vorm van een deelauto. Via een app kun je zien waar de auto staat en of deze beschikbaar is. Je reserveert de auto voor de tijd dat je hem wenst te gebruiken. Op het tijdstip van je reservering kun je de auto openen met behulp van je mobiele telefoon. Na gebruik zet je de auto weer terug op de plek waar je hem heeft opgehaald. Je betaalt een bedrag gebaseerd op de tijdsduur en de hoeveelheid kilometers.

  De flexibiliteit van dit concept heeft een prijs. Je betaalt voor het gebruik relatief een wat hoger bedrag dan het concept dat we hierna bespreken. Als je niet zo vaak gebruikmaakt van een deelauto en de auto tijdens het gebruik weinig tijd stil staat, dan is dit een ideaal concept. Omdat je ook betaalt voor de tijd als de auto stil staat is het dus bijvoorbeeld minder geschikt voor een dagje woon-werkverkeer. Vaak zijn dit namelijk ritjes op korte afstand waarbij de auto lange tijd in je bezit is, maar ook lange tijd stil staat.

   

  Optie 2: Deelauto met abonnement

  Wil je wat vaker gebruikmaken van een deelauto, dan kan een vorm met een abonnement interessant voor je zijn. Je sluit een abonnement af met een leverancier tegen een bepaalde vergoeding per maand. Door deze vergoeding heeft de leverancier meer zekerheid over inkomsten en dit vertaalt zich terug naar een gunstiger prijs bij gebruik. Voor het abonnementsbedrag krijg je een x-aantal kilometers ‘gratis’. Vaak zijn deze kilometers een langere tijd ‘houdbaar’ voor gebruik, bijvoorbeeld drie maanden. Daardoor kun je de ene maand wat meer kilometers rijden dan de andere maand zonder dat je de ‘gratis’ kilometers in de nieuwe maand direct kwijt bent. Gebruik je meer kilometers dan je terugkrijgt voor je abonnementsgeld, dan betaal je net als bij het vorige concept een bedrag afhankelijk van tijdsduur en kilometers. Het tarief daarvoor zal echter wat lager liggen. Dit concept is vooral interessant voor mensen die vrij zeker weten dat ze een aantal keren per maand zeker gebruik willen maken van een auto.

   

  Je belang en het belang van de leverancier


  Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je gebruik zou willen maken van een deelauto. Naast ideologische argumenten zijn er uiteraard ook financiële overwegingen. Het gebruik van een deelauto zal voor je voordeliger zijn dan het bezit van een eigen auto. Bovendien is de inzet van een deelauto een goede aanvulling op de mobiliteitsbehoefte van de inwoners van Rijkerswoerd. Bijvoorbeeld als aanvulling op het gebruik van het openbaar vervoer, maar ook om eventueel afscheid te nemen van een tweede auto.

  Voor leveranciers geldt uiteraard dat de economische drijfveren voorop staan. Een leverancier zal een deelauto plaatsen als hij voldoende perspectief ziet om dit rendabel te kunnen exploiteren. Dat heeft implicaties voor de twee verschillende opties die wij hierboven hebben besproken. De eerste optie, met maximale vrijheid voor de gebruiker, vraagt een grote groep mensen die serieuze belangstelling heeft in het gebruik van de deelauto. De tweede optie, waarbij je je vooraf committeert met het ondertekenen van een abonnementsvorm, kan al bij relatief kleine aantallen interessant zijn voor een leverancier.

   

  Het lokale alternatief

   

  Tot slot zien wij ook een lokaal alternatief waarbij er geen bedrijf is dat zorgt voor een deelauto, maar inwoners die gebruikmaken van auto’s van buurtgenoten. Een concept dat hier al op inspeelt is Snappcar. Bij Snappcar is er echter geen (vanzelfsprekende) link tussen de eigenaar van de auto en de gebruiker van de auto.

  Een optie die wij hier willen voorstellen is het binnen de wijk organiseren van een alternatief op Snappcar. De gedachte daarachter is het bij elkaar brengen van eigenaren van auto’s met een klein groepje buurtbewoners die wel af en toe gebruik willen maken van die auto. Zodat de eigenaar de auto niet uitleent aan een onbekende, maar aan een groep mensen die in zijn directe nabijheid wonen. De groep gebruikers is een ‘vaste’ groep, zodat je meer zicht hebt op wie gebruikmaakt van je auto.

   

  Belangstelling

   

  Hebben wij je belangstelling gewekt? Vul dan het volgende vragenformulier in en wij houden u op de hoogte van de vorderingen online vragenlijst

   

  Activiteiten

  Zie ook bij de werkgroep Cultuur of de Agenda voor de vaste- of aanstaande activiteiten!

   

   Gratis workshop dementie vriendelijk 12 juni

   

  Aanmelden voor Open Podium
  4 oktober!

   

   

  Mei
  22

  Fiets je fit, fietstocht op woensdag

  Fietsen is gezond en zorgt ervoor dat je langer... Lees meer »

  Mei
  23

  Kunstcafé 55+

  Voorbeeld tekst. Het kunstcafé 55+ wordt ook di... Lees meer »

   

   

  Wijkbudget aanvragen

  Vraag een wijkbudget Rijkerswoerd aan via dit formulier

  Aanvragen wijkbudget

   

  Aanmelden wijkgids

  Meld je onderneming aan bij wijkgids Rijkerswoerd

  Aanmelden wijkgids

   

  Laatste nieuws in je mailbox?

  Wil je op de hoogte blijven, abonneer je dan op ons laatste nieuws

  Wijkplatform Rijkerswoerd

  Wil je via je je mailbox op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit je wijk.

  Abonneer je en ontvang regelmatig een melding van het laatste nieuwtje!